Att tänka på inför hundköpet

                  SAKER ATT TÄNKA PÅ INNAN DU SKAFFAR HUND....

Funderar du på att skaffa hundvalp? Bedjande ögon, en gullig nos och len päls. Det är svårt att motstå en valp...Men det gäller att veta vad man ger sig in i när man skaffar hund. Likheterna är stora med att skaffa barn, säger Hans Rosenberg. Presstalesperson på Svenska Kennelklubben. Här kommer en checklista med tips och råd. Saker att tänka på inför köpet..

1) Har jag tid? De första fyra månaderna kräver all din tid. Den grund man ger valpen från början, är den man kommer få leva med resten av hundens liv. Efter den tiden ska inte hunden vara ensam mer än fem timmar per dag..

2) Har jar råd? En hund kostar mycket pengar. Det är försäkringar, mat, utrustning, veterinärkstnader, mm.

3) Hur ser mitt liv ut? Vad har jag för framtidsplaner? Var är jag om tio år? En hund lever länge om den får vara frisk och ha hälsan. Den ska finnas vid din sida som en kompis länge i ditt liv. Ska jag byta arbete? Kan jag ha med mig hunden på jobbet? Kan jag åka hem på lunchen? Eller har jag ett bra nätverk som jag vet jag kan få hjälp av när jag behöver? Det är bra att ha lösningar INNAN problemen uppstår. Kan jag som barnförälder bära hela ansvaret? Vad gör jag om jag ska åka bort på semester?


Okay du har bestämt dig... Först och främst se till att  försäkra din valp. Se till att valpsäkra ditt hem. Bort med mattor, giftiga växter,kemikalier, minimera olämpliga tuggföremål som kan fastna i valpens tarmar, och då blir det en dyrbar historia hos veterinären.

Se till att valpen har ett eget hörn, en frizon.

Det är viktigt att valpen har någonstans att vara i fred och där familjen accepterar att den får och vill vara ifred och känna sig trygg.

Anmäl dig på en valpkurs)  Där lär ni er att samarbeta, bygga ett band mellan dig och din hund. du lär dig vardagslydnad och mycket mer.

Träna rumsrenhet  ) Gå alltid ut med valpen efter den har ätit, sovit och lekt. Den gör oftast sina behov på samma plats första tiden.

Avsätt mycket tid)   Den första tiden tillsammans är den som bygger er framtida relation tillsammans. De första fyra månaderna är kritiska och man bör spendera så mycket som möjligt med sin valp under den tiden. 

Vilken mat ska min valp äta?  Uppfödaren skickar med en matlista, till valpen. Vilket foder den är uppfödd på. Och en påse med foder. Det fodret ska valpen fortsätta att äta. Vill dy byta av någon anledning? Rådgör med uppfödaren..

Ingen motion för liten valp) En liten valp ska inte gå långa promenader, vara ute i trädgården räcker gott första tiden. När den blivit lite större kan man utöka lite försiktigt med lite längre promenad. Efter 12 veckors vaccinationen kan du ta med din valp ut lite i närområdet, så den får lära sig om bilar som låter och se andra hundar. Ta med dig den en liten stund i skogen. Sitt på en sten och låt den leka bredvid. Är du ute i samhället eller staden, glöm inte plocka upp efter din hund. Till sist...En hund är verkligens människans bäste vän... Den bästaste kompisen i vått o torrt. Världens bästaste friskvård. Jag kan inte tänka mig ett liv utan mina hundar. De betyder så oerhört mycket för mig... Utan hund.Inget liv. Vi är ett team...

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera